In sfarsit am facut-o si pe asta...un makeover complet pentru baia mica din apartament.
Din acest articol vei afla:
- Cum am vopsit faianta si mobila din baie
- Ce materiale am folosit
- Tips & Tricks din experienta proprie
Cam de un an de zile mi-a incoltit in minte ideea unei schimbari in baia mica din apartamentul nostru. Cea mai mare problema a mea o reprezenta culoarea neagra a gresiei si faiantei si acolo trebuia neaparat sa actionez.
Context
Se da o baie renovata in anul 2011 de un Nea-bun-la-toate, care a pus faianta si gresia cu simt de raspundere si a rezistat frumos in tot acest timp. Fara placi sparte /deteriorate, deci nu a fost nevoie sa intervin cu nimic asupra lor.
Se mai da un dulap alb - devenit intre timp usor galbui - care sustine chiuveta si care este din 1900-toamna, era deja in baie cand am renovat baia in 2011.
Se adauga si un dulap alb Ikea, cu oglinda si polite laterale, care dateaza tot din 2011.
Deci, overall, se da o baie din 2011 care striga cu disperare dupa o schimbare (in 2016 am renovat complet apartamentul, dar daca baia mica se tinea bine, nu am mai investit atunci si in modificarea ei - doar am inlocuit cabina de dus cu cadita walk in, construita peste gresia initiala).
Plan de actiune
Cum spuneam, cam de un an caut inspiratie si solutii pentru a face ceva cu faianta si gresia neagra, fara sa o schimb.
Mizam pe faptul ca sunt DIY-erita din tata-n fiica si ma pricep sa fac cam orice, deci nu facea niciun sens sa arunc la gunoi o faianta buna si sa investesc acum niste bani fara sa fie necesar.
Sunt adepta consumului responsabil si unde pot sa repar/salvez/transform...nu ezit sa imi ridic manecile si sa ma pun pe treaba.
Mi-a incoltit ideea vopsirii faiantei si dupa ce am vazut cateva filmulete pe Youtube, am cerut si primit informatii valoroase pe grupul Dianei Mihaila, m-am pus pe treaba in urma cu doua saptamani.
Lista de cumparaturi
Pentru renovare, respectiv vopsirea faiantei si a mobilei din baie am avut nevoie de:
- trafalet pufos (nu de burete) si tavita (am luat un set cu mai multe trafalete, unele de dimensiune medie, altele de dimensiune mica) ~ 60 lei dar au fost 10 capete de trafalet, un maner si tavita...am folosit 3 capete de trafalet;
- banda adeziva din hartie pentru a delimita spatiul ce urma sa fie vopsit si pentru a proteja restul peretilor/gresiei/mobilei ~ 7 lei
- pentru faianta am ales vopsea Oskar direct pe faianta in culorile Amber (cea galbena - 1 cutie) si Coral (cea crem - 3 cutii) ~ 46 lei/cutie x 4 cutii
- pentru mobilier am ales o vopsea GoodHome pentru mobilier - vopsea catifelata anticoroziva, culoarea Tyrone (este un verzo-gri-salvie-duck egg-ceva, foarte mishto, mi-a placut din prima clipa) ~ 25 lei
- smilgher de granulatie 180 pentru slefuirea faiantei ~ 18 lei rola
- solutie de curatat siliconul vechi (100 ml) ~ 25 lei (nu facea parte din plan, dar...)
Ce NU am facut
- NU am slefuit /smirgheluit faianta, desi producatorul recomanda. Am incercat intr-un colt ascuns si din cauza striatiilor de pe faianta mai mult se zgaria decat sa se matuiasca, plus ca mi se parea un efort considerabil si am spus pas dupa ce mi-a explicat si Mara de la www.Maracunoroc.com ca merge si fara - si am incredere in ce zice ea pentru ca ce iese din mana ei este wow!.
- NU am diluat vopseaua. Nici primul strat, nici al doilea, nici urmatoarele...
- NU m-am grabit sa aplic un nou strat, a fost ziua si stratul nou, ca sa ii dau timp sa se usuce si sa se aereze, cum zice si Mara.
- NU am vopsit separat rosturile. Dupa primele 3 placi la care am inceput sa fac intai rosturile cu o pensula subtiiire si apoi placile am zis no way...mi s-a parut incredibil de mult timp pierdut, asa ca am mers in paralel rosturi + placi (m-am folosit de muchia de la baza trafaletului, care ramane mereu incarcata cu vopsea, pentru a trece printre rosturile faiantei - trafaletul se roteste si vopseste frumos, apoi prin vopsirea placii se intinde imediat orice surplus si nu ramane diferenta de densitate a culorii la uscare)
Ce NU m-am asteptat sa se intample
- In zona caditei de dus, toate muchiile, imbinarile faiantei, imbinarile faiantei cu gresia, au fost in mod responsabil si din abundenta siliconate de mesterii Dorei. Chiar si unde nu era necesar...cum ar fi pana pe la jumatatea placii de faianta.😒
- Desi la momentul respectiv am sters /indepartat cat am putut, pana la o limita de bun simt care sa asigure protectie, am uitat de acest aspect. Si nici pe cutia de Oskar nu am gasit mentiune cu privire la lipsa de aderenta pe suprafete siliconice (pe cea de la GoodHome scrie clar).
- Asa ca dupa ce am dat primul strat de vopsea in toata baia, m-am trezit ca in zona caditei vopseaua mea se aduna si dispare fix din zonele care au primit silicon in exces pe vremuri
- Sfatul meu: asigura-te ca stergi/speli/cureti TOATE urmele de silicon, chiar si cele invizibile despre care ai uitat ca exista! Inainte sa incepi sa vopsesti. Ca sa nu muncesti in plus, ca...mine😓
Pas cu pas prin renovarea baii mele
Pasul 1 - Degresare
Am inceput cu degresarea temeinica a faiantei. Am spalat cu un amestec de Fairy+apa, limpezit bine-bine si sters cu laveta. Apoi am folosit si un anticalcar in zona de jos a faiantei, in partea care are contact cu apa in cadita de dus - oricat frec acolo faianta tot ramane calcar. Din nou limpezit temeinic si am incheiat cu un amestec de otet+apa si iar limpezit (nu cred ca mai era necesar, dar am zis better safe than sorry - cum avea sa urmeze 😟).
Pasul 2 - Delimitare spatiu
Dupa degresare am marcat cu banda de hartie limitele pana unde trebuia vopsit (sa nu intru pe mobila sau peretii de deasupra ori gresie).
Pasul 3 - Stratul 1
Stratul 1 a fost o provocare...urata.
Intai am incercat sa vopsesc rosturile pe portiuni delimitate si sa vin in urma cu placile...dupa primele 3 placi+rosturi am zis no fu*king way si mi-a stralucit ideea sa ma folosesc de muchia de la baza trafaletului, care mereu este imbibata in vopsea.
Astfel, am inceput sa vopsesc direct placile si in acelasi timp treceam si prin rosturi. 2 in 1 si mult timp castigat.
Sfatul meu este sa nu incepeti haotic vopsirea - de la mijlocul placii sau o placa jumate sau o placa si trei sferturi. Asa am facut eu in prima parte, pana am realizat ca se creeaza niste suprapuneri de strat care vor iesi in evidenta si vor crea diferente de densitate a culorii greu de uniformizat. Ulterior am vopsit placa cu placa si a mers si mai repede si mai frumos.
Am inceput cu trafaletul mediu in ideea ca acopar suprafata mai mare - nu mi-a placut faptul ca, desi acopera mai mult dintr-o singura miscare, stratul de vopsea parea superficial, cu grad mic de acoperire.
Dupa primele 10 placi am schimbat cu capatul mai mic, care mi-a oferit o acoperire mai buna, un aspect mult mai uniform al stratului si densitate mai mare. Cu capatul mic am continuat pana la final.
La final, uitandu-ma roata prin baie, mai ca imi venea sa plang. Putere de acoperire mica, negrul iesea sprinten in evidenta de sub vopsea si ziceai ca am dat cu ceva zoaie intinse pe pereti.
Colac peste pupaza, a mai si disparut vopseaua pe care, inconstienta de mine, am dat-o peste zonele ce abundau in silicon.
A fost ca si cum faianta mi-ar fi zis raspicat: in your face cu renovarea ta cu tot, nu ma dau dusa si gata!
Aici am cedat si am iesit din baie...am zis ca o iau de la capat a doua zi, cu mintea limpede.
Pasul 4 - cum scapi de siliconul invizibil cat ai zice Supercalifragelisticexpiaredolce
Bun, dimineata, cu forte proaspete, ma iau la tranta cu siliconul. Dadea el, dadeam si eu.
- Am indepartat portiunile de vopsea stransa si disparuta cu alcool izopropilic (da, nu ma intrebati de ce am in casa asa ceva 😃)
- Am idenificat inamicul si am zis ca il iau la raschetat cu cutterul - greu proces. In cele din urma am zis ca-l smirgheluiesc si fie ce-o fi. Asa ca o parte din zonele cu silicon am smirgheluit-o pana mi-a dat mie sangele la degete. Aproape ca nu-mi mai recunostea telefonul amprenta - which is not good.
- Dupa ce am incercat cutter + alcool + smirghel si nu avansasem prea mult, incearca soacra sa ma ajute si merge la un magazin de chestii de reparat si cere solutie de indepartat siliconul. Dorelul de acolo ii zice ca nu exista si ca sa curat cu degetul si cutterul - 😡 Palm face direct....Eu deja googalisem si stiam la sigur ca ceva-ceva exista. Stiam si cantitati si marci si tot si Dorel ma pune sa curat cu degetul...
- Sun sotul sa faca un ocol cand vine acasa si sa aterizeze in Leroy. Bun! Gaseste solutia salvatoare, o aplic si astept cam 20 de minute.
- Inamicul incepe sa cedeze, dar nu de tot si nu usor. Culmea, a actionat super eficient pe portiunile groase de silicon, pe care le-a dizolvat. Dar cele invizibile, ultra subtiri, tot au avut nevoie de ajutor cu cutterul. La final, spalat bine cu carpe imbibate in alcool izopropilic (atentie ca dizolva si vopseaua buna de pe faianta), spalat cu spirt si lasat balta.
- In fine, o zi intreaga am curatat silicon si n-am mai facut altceva ca nu mai puteam...In foto e doar inceputul ...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwJzYWsIFignfZgubwafEtZiqxBk08YjVE8x3CewHl1f7PcVL9V-F8B82W19myzJnr296h4z-_8tMaVmpqeVpD4ftG9m3qfEqyp_wa-76opHp1gghxzHRka3ljIiVIL5yQRMQE5WoadYQ/s320/Strat+1+decojit.jpg)
Pasul 5 - restul straturilor
Dupa toata corvoada cu siliconul, restul a fost floare la ureche. Intram in baie si strigam come to mama, iar trafaletul zbarnaia - glumesc, evident, dar am continuat sa vopsesc placa cu placa si a mers totul struna, fara alte probleme.
Am observat ca in mod ciudat, gradul de acoperire diferea de la o placa la alta, desi imbibam trafaletul dupa fiecare placa si acopeream in acelasi mod. Cu toate astea, unele placi pareau mai vopsite, alte mai putin vopsite.
In final, pe zona vopsita cu galben am consumat 1 cutie de Oskar Amber, 4 straturi de vopsea, chiar 5 straturi pe unele placi si simt ca ar mai fi fost loc de cel putin un strat. Nu avea sens sa iau o cutie noua pentru inca unul-doua straturi si nici nervi nu mai aveam.
Amber am observat ca are putere mai mica de acoperire, probabil din cauza bazei de culoare neagra pe care am lucrat.
Cat despre vopseaua Coral, cea crem, puterea de acoperire a fost mai mare, astfel ca au fost necesare 3 straturi de vopsea, cu unele placi in 4 straturi, consumand 2 cutii intregi si ~ un sfert din a treia.
Am lasat timp de uscare intre fiecare strat, ziua si stratul, desi la atingere se usca destul de repede. Am preferat sa nu ma grabesc, avand o a doua baie in apartament, deci nu eram presati de timp.
Nu am sigilat la final cu lac, deoarece este vopsea speciala pentru faianta si nu necesita. Vom vedea cum se comporta in timp.
Pasul 6 - Mobila
Piesele de mobilier, desi vechi, nu au necesitat reconditionare, asa ca dupa ce au fost spalate si degresate bine, le-am vopsit direct.
Am ales o vopsea de la GoodHome, cu aspect Chalky, mata, in culoarea Tyrone, care s-a potrivit perfect in peisaj.
Vopseaua am aplicat-o cu acelasi trafalet mic, in doar doua straturi.
Am remarcat faptul ca este destul de cremoasa, are putere de acoperire foarte mare si este disponibila in foarte multe culori. Bonus, miroase a bomboane.😁
Am testat de la GoodHome si vopseaua pentru suprafete multiple, cu care am vopsit in bucatarie portiunea dintre corpurile de jos si cele suspendate ale mobilei, pentru a scapa de petele de ulei sarite de la aragaz, petele din dreptul chiuvetei si a da un aspect nou. Este ultralavabila si pot sa curat usor orice strop de grasime care sare pe perete - doar sterg cu carpa.
Ce mai urmeaza
In continuare urmeaza sa vopsesc si gresia.
Am in plan vopseaua GoodHome speciala pentru pardoseala si scari, pe care este specificat ca este recomandata pentru vopsirea gresiei, insa necesita sigilare cu ceara sau lac ulterior aplicarii. Din pacate, gama de culori este foarte limitata la acest tip de vopsea si mi-as dori ceva cum este Tyrone, mai verzo-gri-duck egg. Au ceva intr-o nuanta mai deschisa, poate incerc asa. Alternativa este Annie Sloan + lac de sigilare.
La gresie nu ma stresez, suprafata este mica (nu vopsesc si zona de dus, nu am silicon in zona, asa ca ar trebui sa mearga rapid.
Mobilierul inca nu este finalizat. Ii voi aplica pe muchii o patina de invechire si ceva modele cu pasta de structura, apoi o patina usor aurie, ca sa aiba ceva mai aparte. Zilele astea ma ocup de mobila, am tot ce imi trebuie in atelierul meu, deci investitie suplimentara 0.
Pe pereti, deasupra suportului pentru prosoape mai pun 3 picturi in acuarela, format A4 cu tema botanica - tot eu le pictez, le-am desenat deja, asa ca si aici investitie 0.
Caut o Sansevieria, o planta de interior despre care am citit ca traieste bine-mersi si in zonele fara lumina si o pun in baie - mi-am propus sa o scot periodic la lumina, ca deh...acolo, putin soare tot ii trebuie.
Si la final, niste cosulete care sa ma ajute sa organizez dulapurile in interior. Se rezolva cu un drum la Pepco.
Ah, si pun inapoi perdeaua de dus pentru ca altfel ar fi un haos generalizat pe podeaua din baie.
Cam atat am avut de impartasit cu voi.
Una peste alta, consider ca a meritat efortul, rezultatul este neasteptat de bun si ramane sa testez rezistenta in timp.
Baia mica este folosita cu precadere de copii, care au o pasiune sa deseneze cu jetul de apa de la dus pe faianta, deci apa va ajunge la greu pe pereti. Sa vedem cum face fata dupa atata munca. Totusi, daca sesizez pericol de cojire, cu siguranta voi sigila cu lac pentru o mai mare rezistenta. Ar fi pacat de munca mea.
Daca ai intrebari, lasa un mesaj mai jos si iti raspund cu drag.
P.S. Daca vrei sa vezi si rezultatul final al mobilei din baie, poti sa urmaresti pagina atelierului meu
Aici
Cum a rezistat pana acum?
RăspundețiȘtergere